Összeolvad a WordPress és a WordPress MU

WordPress MUImádom a WordPress platformot. Nagyon sokáig Joomláztam, ami szintén egy pofás, de azért a maga módján nehézkesebben kezelhető CMS – szvsz! -, a Joomla 1.0.x széria kereső optimalizálása egy rémálom volt, és ahogy nézem, az 1.5 sem fejlődött abban az ütemben, ahogy kellett volna neki. Ellenben a WordPress már alapjáraton eléggé SEO friendly, és rengeteg nagyon jó plugin van, amivel még jobban rá lehet erősíteni az optimalizáltságra.

És nem csak azért jó a WP, mert könnyen SEO baráttá tehető, ez önmagában még nem feltétlenül érv: viszont nagyon könnyű vele bármilyen marketing célra weblapot építeni. Minden célhoz lehet valami jó plugint találni, és kis fantáziával bármi felépíthető vele.

Node, elég a lelkendezésből, lássuk a hírt, amit @Dragon oldalán találtam meg: jön ugyan nemsokára a 2.8-as WP, de hamarosan a WP-t és a WP MU-t össze fogják olvasztani egyetlen kiadásba. Azaz, ezentúl a WordPress alapértelmezetten képes lesz arra, hogy több blogot kezeljen, egyetlen installból. Arról még nem szól a fáma, hogy ezt csak domainen belül, vagy pedig képes lesz egyszerre több domaint is kezelni a cucc.

Örülök a hírnek, jómagam a MU kiadásnak is lelkes felhasználója vagyok, és amúgy a Miyazakijun.hu kapcsán is elgondolkodtam azon, hogy MU-t vagy sima WP-t telepítsek-e: vannak ötleteim, amiknél komolyan felmerült, hogy subdomainen, a normál blogomtól kicsit szeparálva publikálom. Végül ezt elvetettem, maradt a sima WP – de mire ezek az ötletek megvalósíthatósági fázisba kerülnek, lehet, kijön ez az új WP-verzió. 😀 [Hogy mik ezek az ötletek, azt egyelőre feledje jótékony homály, de nem kell világmegváltó dolgokra gondolni. :)]

A két kiadás összeolvasztása egyfelől, talán picit változtat majd blogolási szokásokon is: rengeteg felhasználó, aki még nem is hallott a MU-ról, az szembesülhet majd a lehetőséggel, hogy egyszerre több blogot is nyomhat. Másrészt, megoldódik az a hasfájásom, hogy egy csomó plugin nem kompatibilis a MU-val, ill. külön szívások vannak MU-ügyben. Ennek remélhetőleg az összevont kiadással vége.

 1. Kelt szerint:

  Annyira nem megnyugtató azért, hogy a csak egy blogot vivő felhasználók is kénytelenek lesznek a legendásan problémásabb MU-t is tartalmazó bonyolultabb kódot használni. Különösen ott válik széppé a kép, ha belegondolunk, hogy a Habari is a WordPress-esek kezében van.

 2. Dragon Z. szerint:

  Ex-WordPress-esek, nem?

 3. Miyazaki Jun szerint:

  Virágozzék ezer világ, de így hirtelenjében nem vágom, hogy a meglévők mellé miért kell +1 blogmotor. Mivel tud ez többet, mint a WP?

 4. Dragon Z. szerint:

  Szerintem többet egyelőre nem tud, de amit tud, azt kicsit másképp tudja. Állítólag nem is blogmotor, hanem keretrendszer, legalábbis annak szánják. Tény, hogy hihetetlen szimpatikus, letisztult kezelőfelülete van, és a multisite kezelés sem probléma – de mivel csak nézegettem, nem igazán tudok nyilatkozni.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes