Google Lunar X Prize – magyar nevezővel

Ez most kivételesen nem online marketing témájú bejegyzés lesz, bár érintőlegesen kapcsolódik a Google-höz is. A Google valahogy mindig is ott sertepertélt az űrkutatás közelében, saját műholdat lőtt fel, hogy a Google Mapsnek csináljon képeket, van Hold és Mars térképük is, a Sky Map nevű Androidos alkalmazásuk láttán az összes ismerősömnek leesett az álla, ja, és Vint Cerf feladata kitalálni, hogy akkor hogyan is működjön a bolygóközi internet.

A Google Lunar X Prize nevű versenyük a polgári űrkutatást, űrhajózást hivatott elősegíteni – 30 millió dollárt kap az a magáncég, amelyik 2014. december 31-ig járművet küld a Holdra, az megtesz ott 500 métert, és jeleket küld vissza a Földre. Egyszerű célok, komoly megvalósítási nehézségekkel.

Ami miatt foglalkozom a történettel ebben a blogban (amellett, hogy komoly sci-fi rajongóként az űrkutatás is baromira érdekel), az az, hogy van egy magyar csapat is, amelyik elindul a díjhoz vezető rögös úton. A Puli Space Technologies ma fog valahol sajtótájékoztatót adni a terveikről, de az Indexen már van róla egy jobb összefoglalóaz SFportalon egy több, mint háromnegyed órás bemutatkozó videó róla, illetve is róluk. Szimpatikusak az elképzelések, laikusként persze annyit értek hozzá, mint tyúk az ábécéhez, mindenesetre támogatásra érdemes a dolog.

Nem is csak azért, mert hátha tényleg egy magyar csapat tudja megnyerni a díjat, hanem az odavezető út miatt is. A magyar kutatói réteg, egyáltalán, a magyar kutatás elég nagy trutyiban van, hogy finoman fogalmazzak, holott egyébként tényleg jó koponyák dolgoznak tudományos területen – sajnos egyre inkább külföldre menekülve. Már maga az indulás ténye is szerintem adna egy finom lökést a témának, reményt arra, hogy érdemes lehet Magyarországon tudományos kutatásokkal foglalkozni. És az sem mindegy, hogy a csapat tagjai mennyi mindent tanulhatnak ebből a projectből, mekkorát fejlődhetnek a megtett úton – ha megnyerik a díjat, az már csak hab a tortán. 🙂

A Puli előtt tornyosuló első akadály viszont csöppet sem tudományos jellegű – 50.000 dollárt kell összeszedni ahhoz, hogy egyáltalán nevezhessenek. Mint kiszámolták, ha 15000 ember ad fejenként 1000 Ft-ot, akkor le van tudva a probléma, így elindították a Kis Lépés Klubot, ahol támogatni lehet a csapatot. Valahol dolgozik bennem a puszta kíváncsiság is, hogy vajon tényleg össze lehet-e szedni ennyi pénzt ilyen célra közösségileg – drukkolok annak, hogy igen legyen a válasz.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes