A hazai online fizetésről

Akik követnek Twitteren vagy Facebookon, azok tudják, hogy nemrégiben belevágtam egy teszt / hobbi projectbe – sci-fi fanatizmusomat e-book kiadásban próbálom kamatoztatni. Ebből hosszútávon sem néz ki annyi pénz, hogy búcsút intsek az online marketing szakmának, úgyhogy nem kell félni – hasonló ritkasággal, mint eddig megszokhattátok, fogok erről a témáról blogolni itten. 🙂

A project amúgy kimondottan online marketinges szempontból is jár jó tapasztalatokkal, amiket egyszer meg kívánok osztani azokkal, akiket érdekel a dolog – most csak gyorstüzelő üzemmódban egy rövid, negatív tapasztalat jön.

Méghozzá az, hogy ha nem multicégként, hanem mikrovállalkozásként akarok online fizetési rendszert bevezetni, akkor úgy tűnik, hogy a PayPalon kívül nincs értelmes alternatíva. Továbbra sem.

A céges számlavezető bankomnak ment ezzel kapcsolatban ajánlatkérés – egyelőre nulla válasszal. Ment az Abaqoosnak is ajánlatkérés – egy mai telefonálást követően megkaptam az e-mailes választ, mely szerint köszönik a megkeresést, de nem óhajtanak élni az általam felajánlott lehetőséggel.

Nyilván egy niche piac apró szereplőjeként, tranzakciónként kevesebb, mint 1000 Ft-os forgalommal (már ha az átlag könyvárat és nem pedig a nagyobb könyvcsomagokat nézem) nem én vagyok a legfontosabb ügyfél. Értem én. Csakhogy az a probléma, hogy ha én nem vagyok fontos ügyfél, akkor van még rajtam kívül ezres nagyságrendben hasonló mikrovállalkozó, akik szintén nem lesznek érdekesek.

A PayPal pontosan attól lett nagy, hogy fájdalommentesen tudom használni. Nem csak én, hanem világszerte sok millió olyan online vállalkozó, akik egyenként olyan aprócskák, hogy nem érdemes velük foglalkozni. És az, hogy a bankok és a “magyar PayPal”-nak beharangozott szereplője a piacnak rejtőzik, és igyekszik nem tudomást venni azokról, akiket túl kicsiknek ítél – nos, ez megint csak a külföldi szolgáltatók felé tereli azt, aki ennek ellenére nem adja fel a terveit espanol, soundnatural, alternative234.

Ha így megy tovább a dolog, akkor 10 éven belül nem az lesz a sirám, hogy “kéne csinálni magyar keresőt, mert a Google mindenkit lenyom”, hanem az, hogy “kéne csinálni magyar online fizetési rendszert, mert a PayPal / Google Checkout mindenkit lenyom”. Csak addigra pontosan ugyanolyan késő lesz ez a siránkozás, mint a mostani.

 1. Zsoc szerint:

  Állítólag a CIB megoldását érdemes megnézni, ugyanis maga az integráció egyszerű, a felhasználó számára sem nehéz használni, és megy a dolog pikk-pakk.

 2. buvosszomszed szerint:

  Szia
  Szivesen kuldenek a fizetesi rendszerunkrol egy tajekoztatot, talan megoldast jelentene a problemadra 🙂

  Udv:

  Pali

 3. Miyazaki Jun szerint:

  @buvosszomszed – köszönöm, a miyazakijun@miyazakijun.hu -ra jöhet. 🙂

  @zsoc – alapvetően szeretném, ha a bevált bankunkon belüli módszerrel lehetne ezt az egészet intézni, azért nem mozgolódtam egyéb irányba.

 4. acel szerint:

  A fizetés helyett abaquas “adományozás” gomb.
  Nem teljelesen kényelmes merta vevőnek kell beirni az osszeget, de valami.

 5. Miyazaki Jun szerint:

  @acel – neeem, a vevő számára minél egyszerűbbé és kényelmesebbé akarom tenni a szolgáltatást, abba nem fér bele az ilyen macerázás.

  Másrészt, ha normális vásárlási rendszerben nem kell az Abaqoosnak a jutalékunk, akkor tiszteletben tartom a döntésüket, és inkább maradok a PayPalnál, hiába drága – de legalább működik.

 6. @Acel: az nem megoldás, hogy a vevő írja be az árat. Majd adományoz 1 Ft-ot és örül a könyvnek? A PayPal pont úgy működik, ahogy Jun írja, egyszerű és fájdalommentes, belépéssel együtt két klikkel megoldható a vásárlás.

 7. NocadLee szerint:

  Én eddig azt hittem, az Abaqoos akar lenni _A_ magyar micropayment szolgáltatás. Ehhez képest elég érdekes ez a hozzáállás.

  Ezalatt közben pár hónapja a Paypal bevezette, hogy dombornyomásos kártya se kell a használatához, egy egyszerű belföldi átutalással fel tudom tölteni a paypal-számlámat…

 8. Dávid szerint:

  A CIB megoldásáról csak annyit, hogy elég nehézkes a bevezetés. Pl. van olyan, hogy mikor Te már minden szükséges technikai, jogi dolgot megcsináltál ők még ülnek a dolgon 1-2 hétig, természetesen mindenféle visszajelzés nélkül. Az első hónapokban pedig egyszerűen nem kapod meg tőlük a pénzt, csak jelzik, hogy megérkezett a fizetés. Ez gondolom valamilyen biztonsági szabály, hogy kiszűrjék a cslókat, de egy induló cégnél pont a kezdeti nehéz időszakban ez nem esik jól. Sajnos nem tudok jelenleg olyan online fizetési szolgáltatásról, amit 2 hét alatt be lehetne vezetni egy cégnél Magyarországon.

 9. pali szerint:

  @NocadLee: én több mint egy éve használom a paypalt sima visa electronnal, semmi dombornyomott. de tudtommal mindig ilyen volt, és régen is lehetett utalni a virtuális számládra pénzt.

 10. NocadLee: az már elég régóta működött PayPalnél, amennyire én tudom.

 11. acel szerint:

  Mivel abaquas donatte még mindig egyszerűbb mint az sima átutalás – legalább a célszámlaszám ki van töltve, és olcsóbb is 100 ft alatt ha jól emlékszem, tehát öszvér megoldásnak jó.

 12. Tommey szerint:

  Manapság én is nézegettem ezeket a szolgáltatásokat, mivel sokféle böngészős játékkal sikerült már összefutnom és van amelyik a micropayment.de -t használja, másik a moneybookers -t. Előbbit próbáltam jobban szemügyre venni, de valahogy csak nem tárultak elém a “mibe kerül” kérdés válaszai.

  Illetve az nem teljesen tiszta, hogy ilyen módon fizetnek nekem valamiért, ami tegyük fel tisztán elektronikus szolgáltatás, akkor arról minden esetben papíron (vagy ma már elektronikusan is ugye) számlát kell kiállítani?
  Ebben ott látom a problémát, ha a szolgáltatásom 200Ft-ba kerül, akkor nem poén, ha 150Ft-mbe kerül számlát kiállítani róla, drágábban viszont nem biztos, hogy olyan kelendő.
  Erről van valakinek információja?
  Mert ezektől a böngészős (főleg német tulajdonú) játékoktól össz-vissz egy visszaigazoló emailt szoktam kapni, ami nem éppen egy kiköpött számla, vagy németeknél ez már megteszi annak? és nálunk? 🙂

 13. Tamás szerint:

  @Dávid:
  én kb 6 éve vagyok szerződésben a CIB-bel. Való igaz, hogy a bevezetés kicsit lassú (implementáltam 1 hét alatt, vártam 1 hónapot az élesítésre, és ez akkor is így volt, amikor már a második boltot “nyitottam”), de mondjuk az “első hónapokban nem kapom meg a pénzt” problémával én nem találkoztam.

  PayPal:
  A paypalről meg csak annyit, hogy addig szép és jó minden, amíg nem kell az ügyfélszolgálathoz fordulni. Én pl. most már egy hónapja várok a “limited account” korlátozás feloldására.
  Emailt hiába írok, a Contact us sem vezet eredményre. Eddig egyetlen alkalommal tudtam humán interfésszel összefutni (mármint ember olvasta az emailem), de válaszolni már nem tudtam neki, mert címzett ismeretlennel visszajött a levél.

  Azt olvasgatom a netes fórumokban, hogy a telefonos ÜF-szolgálatuk sem jobb. Nem tudom, hogy van-e kedvem az én kiváló angolommal, mondjuk 30-40 percig hívni egy külföldi számot. (telefonszámla!)

  Kb 160e forintról szorult be, azért azt nem szeretném “otthagyni”.

 14. Nagy Jozsef szerint:

  A http://www.abaqoos.com internetes bank, penztárca, vagy voucher, megfelelő rész aláhúzandó, a Magyar mafia. Regisztráltam náluk BRAKESET felhasználónéven. Külfüldi révén praktikus, mert online pénztárcaként használhatom.
  Az oldalon a szegényes, de végképp barátságos felételekben az áll, hogy bárhonnan fogadnak befizetéseket, és bárhová küldenek pénzt visszautalaásra. Fizethetek is vele, ha akarok. Csak meg kell adni a nevet, bankszámlaszámot.
  Ennek fényében összegyüjtottem rá 96.000 forintot, amit szerettem volna kivenni. A kifizetést megtagadták, mondván el kell pokereznem az internet Gaming kifizetőhelyen. Bár az oldalon az áll, hogy kifizetik amikor-ahová akarom, a pénzemen ülve már az erő poziciójából utasitgattak, és fenyegettek a pénzem elkobzásával.
  Tehát vagy eljátszom önszántamból az egészet, vagy csak úgy elkobozzák. A szerződési feltételeket hozták fel alapul, amiben semmi konkrétum sincs, azt bárhogy lehet értelmezni. A szerződési feltételekben viszont utólag elolvasva tényleg benne van az, hogy egyoldalúan megszüntethetik a regisztrációmat, és ilyen esetekben a pénzemet nem kapom vissza. Magyarul elkobozzák. Megkértem őket, hogy ezt jogszabályra hivatkozva tegyék, amit nem tudtak. Fennt van az oldalukon a szerződési feltételek, abban benne van. És jobb, ha csendben maradok, örüljek, hogy még nem kobozták el. A kifizetéseket egyébként mellbőséghez is lehetne kötni, de szerintem attól az nem lenne törvényszerű.
  Utánanéztem, az abaqoos.com domain név amerikában lett regisztrálva, amerikai tulajdonossal. Amerikai szerverparkban van elhelyezve, vagyis szerintem kb. akkor vizsgálthatják át, amikor a kuruc.info szerverét. Nem tudom, hogy a PSZAF – nek van-e jogköre az ilyenesetekben? Amikor valaki pénzügyi szolgáltatást nyújt Magyar ügyfeleknek, akkor nem kötelező-e neki betartani a Hatályos Magyar törvényeket?
  Egy magyar cég, a POD-CE kft. Intézi az itthoni űgyfélszolgálatot. Eszerint ők dönthetik el, hogy milyen pénzt koboznak el, és kitől?
  Ehhez Magyarországon mellékes a birói határozat?
  Érdekesség, hogy az oldalon nem szűkséges név és cim a számlanyitáshoz. Csak egy emailcim. Ebből kifolyólag bármikor törölhetnek nyilvántartást, a pénzt pedig felszippanthatják, vagy mehet egy ciprusi számlára. Meggyöződésem, hogy a szabadrablásra épülő üzleti modell hosszú távon nem kifizetődő.

 15. Abaqoos szerint:

  Nagy Jozsef Úrnak nem csak durva pontatlanságokat, de valótlanságok egész sorát sikerült itt felhalmoznia. Az igazság csupán annyi, hogy szeretett volna anonim módon (a mi banki adatainkat felhasználva)különböző termékekért vagy szolgáltatásokért összegeket gyűjteni egy olyan szolgáltatással, aminek a neve egyértelműen meghatározza (valamint a felhasználási feltételek – https://www.abaqoos.com/voucher/UserGuide.aspx?lang=H2#ff7bba71-6f80-416c-8fb9-5d2a8e2db5c5)annak funkcióját: Abaqoos vásárlási utalvány. Miután figyelmeztetve lett a felhasználói feltételek megsértésére, hasonlóan öntellt stílusban akarta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Valamely különös oknál fogva több ezer ügyfél képes a szolgáltatás rendeltetésszerű használatára, csak 1-2 ember próbálkozik időnként hasonló visszaélésekkel – szerencsére nem sok eredménnyel. Amennyiben Nagy József Úr nem tekint el a fenti gyakorlattól és további valótlanságokat illetve rágalmakat állít, szívesen meginvitáljuk az illetékes kerületi bíróságra, ahol testközelből kaphat ízelítőt a magyar jogrendszer működéséből. – elnézést a bloggazdától, de az úriember, jelen kommentjével már átlépett egy bizonyos határt.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes