Megtorpanás az online piacon?

negative-trend

Rabbit közölt most egy blogbejegyzést a TNS Media Intelligence adatai alapján az elmúlt negyed év display hirdetési tendenciáiról. Mint ő is írja, a kép nem teljes ugyan, de a legfontosabb tartalom szolgáltatók benne vannak. Summa summarum, a portfóliók megérezték a válságot, összességében véve kevesebb büdzsét költöttek el náluk a hirdetők.

De vajon tényleg válság hatásáról van szó? Nem tudom, mert az idézett felmérésben csak dispaly szerepel, holott a teljes képhez jó lenne ismerni egy másik nagy szereplőt is – a keresést is, a Google és az Etarget számait is.

Az tény, hogy sok hirdető első reakcióként a válságra a marketing büdzsét vágta meg. Ennek lehet olyan hatása is, hogy egész egyszerűen kevesebbet költenek a reklámozók – meg egy olyan is, hogy megpróbálnak hatékonyabb marketing eszközöket találni, azaz kevesebből többet elérni. Ez a kitörési pont – milyen meglepő kijelentés az én blogomon! 🙂 – a search lehet.

Az alábbi kép a Google Magyarország egyik prezentációjából származik:

online-share-of-media-market-2008

Ezek becsült adatok, mindenesetre azt írják le, hogy melyik országban mik a Search vs. Non-Search költési arányok. (EMEA nem ország, hanem Europe – Middle-East – Africa összegzés.)

Ahogy látható, az Egyesült Királyságban az online költés több, mint felét bizony a keresőkbe teszik a népek, míg Magyarországon elég távol állunk ettől az aránytól. Szintén Rabbitnál található meg az IAB becslése a tavalyi évre, amely szerint kb. 17% volt a keresőmarketing aránya a teljes online reklámköltésből.

Kíváncsi lennék a Google idei első negyedéves magyarországi számaira, náluk vajon növekedés, csökkenés, stagnálás-e a jellemző. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, ők a válság kevés nyertesei közé tartoznának – márha a válság közvetlen hatásáról van szó, és nem pedig egy természetes folyamatról, amelyet csak tovább erősített a jelenlegi gazdasági környezet. Szerintem ugyanis minden válságtól függetlenül is eljött volna az a pillanat, amikor a display kampányok elől kezdte volna elenni a keresőmarketing a tortát – ez a folyamat most legfeljebb felgyorsul.

 1. Rabbit szerint:

  Én is kíváncsi lennék a search adatokra. A display arányának csökkenése nem feltétlenül kellene, hogy abszolót csökkenést jelentsen, hanem adódhatna a search gyorsabb növekedéséből is. Szerintem sajnos nem landolt az összes “kimaradó” költés a keresőben.

  Az is egy érdekes kérdés számomra, hogy vajon a kereső mekkorára tud itthon nőni. Hiszen mégiscsak limitált a felhasználók, és így a keresések száma egy-egy katgóriában. Persze ott van a tartalmi hálózat is, de az mégis más tészta. Szóval az érdekelne, hogy vajon mennyit “bírna el” a keresőhirdetés, hogy még (költség)hatékony maradjon.

 2. Konrad szerint:

  Hiába van a rossz számok mögöt átrendeződés, de ez akkor is dráma – a portáloknak. Ugyanis amennyivel kevesebb pénz megy a portálokhoz, annyival kevesebb hazai gyártású tartalom lesz hosszú távon. És ez a Google-nek sem jó, egyébként. No mindegy.
  Viszont az, hogy az Index növekszik, miközben az Origo borul, azt mutatja, hogy itt azért van egyfajta piaci helyzet az search erősödésén kívül is 🙂

 3. Miyazaki Jun szerint:

  @Konrad: én nem hiszem, hogy:

  a., nagyon tartani kellene az Index-Origo-Sanoma trió kidőlésétől
  b., de abban sem, hogy ha megtörténik, akkor kevesebb lesz a hazai gyártású tartalom

  Egy ilyen szituban fel tudnának jönni a kicsik-közepesek, meg az őket értékesítő, flexibilisebb sales house-ok. Szvsz persze.

  @Rabbit: nyilván nem landolt minden kimaradt display költés a keresőben, ha ez jött le a postból, akkor félreérthetően fogalmaztam, sorry. De abban biztos vagyok, hogy pár szeletett megevett a search a tortából.

 4. Anna szerint:

  Persze jó lenne látni a display mellett a keresés adatait is. De azok nem publikusak, az általad említette két szereplő (természetesen) nem kíván nyilatkozni a reklámbevételeiről a TNS Media Intelligencenek.

 5. Pali szerint:

  Én viszont azt látom, hogy az Adsense CPC árak közel a felére csökkentek az elmúlt 8 hónapban. Ebből nem úgy tűnik, hogy nagyon nagy a search növekedés…

 6. Miyazaki Jun szerint:

  @Pali: az AdSense az azért eléggé szektor-függő is, hogy mennyire teljesít. Meg AdWords irányból nézve, lehet azokat jól optimalizálni, hogy kevésbe kerüljenek.

 7. Pali szerint:

  Miért, Ti hogy látjátok? Nőttek vagy csökkentek az Adwords kampány átlagárak az elmúlt félévben? Optimalizálástól függetlenül.

 8. Miyazaki Jun szerint:

  @Pali: nehéz erre válaszolni, mert tényleg szektorfüggő a dolog. Pláne, mert egy AdWords kampány esetében nem is elsődlegesen a CT árat tartom szem előtt, hanem a konverziós költséget próbálom minél emberibb szintre szorítani. Ami persze járhat azzal, hogy a CPC költséget is próbáljuk leszorítani, de ez nem elsődlegesen a válság hatása, hanem normális effekt.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes