Keresőmarketing – keresőszavak nélkül?

A Search Engine Land számolt be egy cikkben a SES San Jose keresőmarketing konferencia egyik előadásáról, amelyben Nick Fox, a Google AdWords-ért felelős igazgatója a rendszer további fejlesztési irányairól számolt be. Ezek szerint elképzelhetőnek tartja, hogy 5-10 éven belül gyökeresen megváltozik az AdWords, és már kulcsszavak nélkül fogunk a Google-ben hirdetni.

Mik azok az okok, amik ahhoz vezetnek, hogy ne kulcsszó alapon célozzuk a hirdetéseket?

a., hosszabb, több szavas kereső kifejezések: a keresések nagyon a long-tail irányába mennek. Az egy-két szavas keresések mennyisége csökken (a 2 szavasoké pl. 5%-al csökkent 2008 januárja és 2009 januárja között). Ezzel szemben az 5-nél több szót tartalmazó kifejezések száma 10%-al megnőtt.

b., egyedi kereső kifejezések: a Google adatai szerint az elmúlt 6 hónap kereséseinek 20-25%-a új, egyedi kifejezés volt

c., fejlődnek a felhasználók: egyre szofisztikáltabb módon keresnek. Nick Fox egy példát is mutatott erre. Míg 2007-ben “kasmír pulóver”-re 47 különféle kulcsszóval kerestek a látogatók, addig 2008-ban már 73-ra emelkedett ez a szám.

d., ellenállás a csináld magad rendszerekkel szemben: a Google felismerte, hogy egy csomó potenciális hirdető számára egész egyszerűen kényelmetlen az AdWords használata. Meg kell határozni a kulcsszavakat, kampánybeállítások vannak, szöveget kell írni a kampánycsoportoknak megfelelően, satöbbi, satöbbi. Új módszert akarnak tehát kifejleszteni, ami a hirdetőt összekapcsolják a keresést végző felhasználóval. [Nem értem, mi a baj azzal, hogy marketinghez szakértőt kell alkalmazni, ha kocsim lenne, szervízbe vinném sk. bütykölés helyett – MJ.]

És akkor mi lehet a jövő?

Nick Fox szerint a kulcsszavak ezentúl a relevanciához vezető utat jelentik majd. Mint elmondta, semmi ok nincs arra, hogy egy hirdető ne érhesse el ugyanazokat az eredményeket így, mintha saját kezűleg menedzselné a kulcsszó listát. Gyakorlatilag arról van szó, hogy ezentúl a célzást maga a Google végezné.

Így például egy nagykereskedő az árukészlet jellemzőit töltené fel az AdWordsbe – a Google pedig saját maga “találná ki”, hogy hol kell ezeket az árukat hirdetni. Példát is mondott erre a dologra – egy vízvezeték szerelő a saját szolgáltatásait töltené fel az AdWords rendszerbe, a Google pedig ennek alapján megjelenítené a következő témákra a hirdetéseket:

– csap
– fürdőkád
– vécé
– mosogató, stb.

Nick Fox szerint ezzel nagyban lehetne javítani az AdWords hatékonyságán. A hirdetőknek nem kellene foglalkozniuk a kulcsszó listák összeállításával, könnyebben összekapcsolódhatnának a hirdetők és a felhasználók.

Ez persze egyáltalán nem biztos, hogy a jövő, inkább egy elképzelés a jövőről. És persze a megvalósuláshoz nagyon sok fejlesztést igényelne a Google részéről is a dolog.

Elég csak belenézni a Keyword Toolba, és ellenőrízni a “Kapcsolódó keresések” alatt felkínált kulcsszó javaslatokat: annyi sok irreleváns javaslat van alatta, hogy ha ezeket automatikusan belevenné a kampányokba a Google, akkor az egészen biztosan ártana a hatékonyságnak. De elég visszagondolni a CPA-alapú árazási rendszer kudarcára is: elvileg arról szólt volna a dolog, hogy a liciteket a megadott CPA alapján próbálja meg beállítani. Azonban egy közepes képességű AdWords szakértő is képes volt minimális befektetett munkával jobb árakat kihozni, mint a Google automatizmusa.

 1. Konrad szerint:

  “Nem értem, mi a baj azzal, hogy marketinghez szakértőt kell alkalmazni, ha kocsim lenne, szervízbe vinném sk. bütykölés helyett – MJ.”
  Pedig egyszerű. Az ügyfél azt a pénzt nézi, amit el kell költenie hirdetésre: ez áll az AdWords felé fizetett díjból és a marketinges díjából. Ha nem kell marketinges, akkor elvileg azt a pénzt is az AdWordsbe nyomja. Vagyis több bevétele lesz, ha nem kell a mi munkánk.

 2. Miyazaki Jun szerint:

  Értem én a viccet, csak nem szeretem. 🙂

 3. Sziebig Péter szerint:

  Bár leírva nincs sehol, de azért elég sokszor előjött már ez a hozzáállásuk:
  a Google szerint nem kellenek ügynökségek, nem kellenek felesleges közvetítők, akik megdrágítják a szolgáltatást. (hüp-hüp)

  viszont szerencsére a Google sem tévedhetetlen, és szép lassan azért felismeri, hogy ez csak egy pontig működik így. ecosystemre igenis szükség van. a médiában meg pláne.

  példák:
  -tv és rádió hirdetések automatizáláslnak kudarca
  -egyre nagyobb support a közvetítőknek
  -saját ügynökség nyitása

  közvetlenül a postban felvetett témához:
  a broad match helyett extended match már ma is ezt a problémát oldja meg, tehát a jövő már elkezdődött

 4. Miyazaki Jun szerint:

  @Sziebig Péter:
  Anno egy “Van 5 perce és egy hitelkártyája?” szlogennel indították az AdWords-öt. Azóta kiderült, hogy ennyire nem egyszerű a történet, kellenek a szakértők.

  A “felesleges” közvetítők – pl. mondjuk a Klikkmánia is 🙂 -, pont azért kellenek, hogy olcsóbb / hatékonyabb legyen a kampány.

 5. Konrad szerint:

  Igen, de az automatizálás mögött minden esetben az áll, hogy közelebb kerülhessen a hirdető a médiához.
  A cél ez lenne, bár tény, nem lehet minden esetben elérni. Az AdWords meg túl bonyolult lett ehhez. Ez van.

 6. A.M. szerint:

  “ezentúl a célzást maga a Google végezné”

  Remek elképzelés. Én is arra a cégre bíznám a hirdetési döntéseimet, amelyiknél el akarom költeni a hirdetési keretemet – hiszen így nyilván semmmilyen egyéb, az enyémmel esetleg ütköző érdekeltség nem kavar be, és optimális, szigorúan az én érdekeimet szolgáló döntések fognak születni…

 7. tom szerint:

  Nem lenne ezzel semmi baj, ha választható lenne a dolog. Aki akar szakértőt alkalmaz és bonyolult rendszert, aki nem akar erre költeni és a G-re bízza, az tegye. A gond azzal van, ha ezt eldöntik helyettünk.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes