Szörcs.hu

Időről-időre fellángol a “kell-e magyar kereső?” című vita a blogokon. Néha úgy érzem, hogy persze jó lenne, néha meg azt gondolom, hogy csak azért, hogy legyen egy magyar fejlesztésű Google, azért nem érdemes belevágni egy ilyenbe.

Azért kíváncsian kóstolgatom mindig az alternatív megoldásokat – mint például a most zárt béta-tesztben futó Szörcs.hu-t is.

Ami ugyan nem a legjobb dolog a szeletelt kenyér feltalálása óta egy negyed órás próbálgatás után, de tulajdonképp kellemes és szerethető alkalmazás.

Egyfelől: releváns, jó találati listákat pakol össze. Picit zavaró, hogy a nem magyar nyelvű találatokat nem lehet kizárni, ami idegennyelvű kulcsszavak esetében zavaró lehet. De így is, jók a találatok.

Viszont, emellet vannak nagyon pofás kiemelések, ami az alábbi egomán screenshoton még jól is látszik:

Szörcs.hu

Szörcs.hu

A régi blogom, a link.blog.hu esetében ad blog.hu-s kapcsolódó cikkeket, míg a Wikipédiából picivel több infót rak be, és emellett aktívak a wiki-bejegyzésben látható linkek is – rögtön máshova lehet kattintani. Ez szerintem jópofa, ahogy a bélyegképek is a találatok mellett, ahol épp van ilyen.

Első megérzés alapján amúgy nagyon sokat számít a bejövő linkek száma, erőssége, talán többet, mint kéne – ezért is lehet az, hogy pl. a Google.hu-val ellentétben a Miyazakijun.hu még eléggé hátul kullog a találatok között, míg az Internet Hungary lapja az élen lehet.

Egy találati lapon 20 találat van, nem 10 – ezt majd valami hőtérképes vizsgálattal meg lehet vizsgálni, hogy amúgy igénylik-e a látogatók a több találatot, vagy így is, úgy is a top5-10 közelébe kattintanak comprar viagra online, active, viarga
.

A magyar Google-killerségtől egyelőre messze van így első blikkre, de pl. a Bingnél jobbak a Szörcs találatai. Én mindenképp bíztatom a társulatot, hogy folytassa a munkát, mert érdemes.

  1. Cyborg szerint:

    Hajrá szörcs. Már a neve is jobb mint a Bing:)

  2. […] Binget és a Szörcs.hu-t tesztelgetve érett bennem a meggyőződés, hogy a Googlenek elsősorban a usability kapcsán […]

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes