Social media + SEO [Traffic Meetup]

Social media + SEO [Traffic Meetup]

A múlt héten került megrendezésre első alkalommal a Traffic Meetup, amelyen volt alkalmam előadni: számomra izgalmas volt a téma, remélem, a hallgatóságban is megmozgatott pár gondolatot. Keresés és közösségi média – az elmúlt években többször visszatért a kérdés. Melyikre érdemes áldozni, ha egyáltalán, és ha mindkettőre, akkor melyikre kell többet költeni.

Már két éve is azt gondoltam, hogy ez nem VS-kérdés, hanem meghatározott marketing stratégiák, célok, eszközök függvénye a válasz, és ezt most is tartom. Ugyanakkor tévedtem is picit, amikor azt írtam:

Amikor social vs. search-ről beszélünk, akkor kimondva-kimondatlanul azt a kérdést boncolgatjuk, hogy akkor most a Google vagy a Facebook lesz-e az online világ ura. Jelentem, mindkettőnek lesz egy-egy saját királysága, és ha nem cseszik el, akkor mindkettő ragyogóan meg is fog élni belőle.

Abból a szempontból tévedtem, hogy azt gondoltam, ez a két királyság két jól elkülöníthető “földrajzi” térség lesz, két szomszédos állam, az egyik a hegyekben él, a másik a mezőkön, néha betörnek egymás területeire, és megharcolnak egymással – de azért nagyjából megmaradnak a területeik.

Ám azt kell látnunk, hogy a közösségi média és a keresők találati oldalai között sokkal nagyobb összefüggés lesz, mint két éve gondoltam volna.

Réges-régi SEO mantra az, hogy “Content is king!”. Ez mára már annyiban módosult szerintem, hogy a megosztható tartalom az igazán nagy király az online világban: az a tartalom, ami egyformán képes meghódítani a találati oldalakat – és a közösségi hálózatokat egyaránt.

Az elmúlt egy, másfél évben személyesen is azt tapasztaltam, hogy van összefüggés a helyezések és a közösségi médiában elért sikerek között. Azok a tartalmak, amiket sokan lájkolnak vagy retweetelnek, azok a Google találati listáin is jó helyezéseket érnek el (már amennyiben az onsite optimalizálás rendben van). Hasonlót már egy éve megfigyelt a SEOmoz is, érdemes alaposabban belemélyedni az akkori adataikba.

Nagyon fontos, hogy sem az előbb idézet SEOmozos adatok, sem a saját tapasztalataim nem egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a különböző hálózatokon való megosztás direktben befolyásolná a helyezést. Két különböző terepről beszélünk, és két különböző adatról: interakcióról és helyezésről. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a két érték korrelál egymással: ami jól teljesít itt, az amott is jól teljesít.

Az is bizonyos, hogy nem tehetünk úgy, mintha két külön homokozóban játszanánk: egyre kevésbé jelent két különböző terepet a keresés és a közösségi média, integráltan kell kezelnünk őket.

Figyelembe veszi-e a Google vagy a Bing algoritmusa a megosztások számát és minőségét? Azt hiszem, hogy az algoritmusok fejlődésének ez logikus következménye. Mert miről szólt a kezdetekben a PageRank algoritmus? Egy link = egy szavazat, hogy jó és releváns a tartalom. Ma már azonban nem csak link van, hanem lájk, tweet, meg plus, és még egy rakat más hasonló dolog. Ezek is egy-egy szavazatot jelenthetnek. És ahogy a PageRank kezdeteiben is már fontos tényező volt az is, hogy milyen minőségű oldalról származik a link, úgy a megosztások minősége is számíthat: pl. a Twitteres követőszám.

A Google Plus bevezetésével aztán fontos lépcsőfokhoz érkezett ez a fejlődés. Sajnos egyelőre inkább spamjellegű sikertörténetekről van tudomásom, ahol már néhány tucat G+ profilon való megosztással sikerült befolyásolni a találati listákat. A G+ egyelőre gyerekcipőben jár, és fogalmam sincs, hogy van-e bármiféle esélye arra, hogy kinője magát, és beérje a Facebookot. Mindenesetre ha valóban sikeressé válik, és elkezdik használni a népek a találati listákon megjelenő +1 gombokat, akkor még annyira sem beszélhetünk majd egységes találati listákról, mint manapság. Közös érdeklődési körű ismerősök +1-ei ugyanis már most is gyökeresen átrendezik a találati listákat – ezt a Google.hu-n leginkább tech témájú keresések esetében látom ezt pharmageneric, mikkistarpharma, genericportugal.

Ez a folyamat egyébként nem hagyja változatlanul a keresőhirdetések világát sem: a +1-elt AdWords hirdetések ugyanis magasabb átkattintási arányt mutatnak az Egyesült Államokban… gyanítom, egész egyszerűen azért, mert láthatóbbá válnak az azonos témában keresgélő ismerősök számára.

Egyik fél sem ússza meg a dolgot, tanulnia kell a másik “oldaltól”: aki kereséssel foglalkozik, annak észben kell tartania a közösségi folyamatokat is, és vica versa.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes