Rel=author – szerzőség igazolása WordPress blogokon

Rel=author – szerzőség igazolása WordPress blogokon

Nebehaj Viktor jelezte, hogy néhány napja már a Google.hu találati oldalain is megjelenhetnek kis arcképek a találatok mellett: az adott tartalom szerzőjének Google+ profilképe, az ott beállított neve, valamint egy link az adott Google+ profilra. A lenti példán Longhand és mosquito blogjai mellett látható élesben is a dolog.

Minden, alább felsorolt metódus esetében alap követelmény, hogy legyen Google+ fiókunk, hiszen innét szedi a profilképet a rendszer, és erre a profilunkra is fog linkelni.

Egyszerzős blogokon, amik önálló domainen futnak (tehát nem WordPress.com, Blog.hu vagy hasonló szolgáltatón), viszonylag egyszerű a dolog: el kell látogatnunk a Google+ szerzői adatok oldalára, meg kell adnunk egy olyan e-mail címet, ami azon a domainen fut, valamint a profiladataink Contributor részlegében is meg kell adnunk az adott oldalt. Ha ezzel megvagyunk, akkor türelmesen várjunk, amíg úgy dönt a Google, hogy befrissíti a találatokat.

Ez egyszerzős oldalakon, blogokon tud működni, de számtalan olyan lap van, amit bizony többen szerkesztenek. Így vagyok én az online sci-fi magazinommal is, amit nem én írok egyedül, hanem kisebb szerkesztőség üzemelteti. Nos, erre a legcélszerűbb valamilyen plugint használni, ami automatikusan megoldja a kérdéskört. Némi keresgélés és tesztelés után én az Authorsure nevű plugint választottam, főleg azért, mert ez tűnt olyannak, amit rendszeresen frissítenek, gondoznak a készítői. (Rel=author pluginből van több is, de a legtöbb sajnos 2011-ben volt utoljára frissítve, ezek iránt meg alacsony a bizodalmam; de volt olyan is, ami ígéretesnek tűnt, csak aztán telepítés után bárhova kattintottam az oldalon, minden URL-re a főoldal jött be, ami nem épp felhasználó-, vagy keresőbarát :))

A végeredmény például itt látható:

Ender árnyéka kritika

A cikk aljára berak egy kis dobozt, ahol egy profilkép, a WordPress useradatokban megadott rövid kis bemutatkozó szöveg jelenik meg – valamint a rel=”author”-ral ellátott link, ami a WP /author/ gyűjtőoldalra vezet. Itt szintén megjelenik a bemutatkozás (öööö, a kinézeten még kell egy kicsit csiszolnom :)), valamint a useradatokban megadott Twitter, Google Plus, Facebook, stb. profiloldalakhoz vezető linkek egy-egy rel=”me” kiegészítéssel. Maga a plugin elég szépen konfigurálható, hogy hogyan jelenítse meg a kapcsolati adatokat, mekkora profilképet használjon a bejegyzések alján, stb; elég egyszerűen használható. Ha megvagyunk a beállításokkal, ugyanúgy meg kell adnunk a Google Plus profiladataink Contributor részlegében is az oldalt – nem csak nekünk, hanem valamennyi cikkíró társunknak.

Mindkét esetben érdemes a Rich Snippet eszközzel ellenőrizni a végeredményt – hogy mindent rendben csináltunk-e, nem maradt-e ki egy lépés. Ha minden oké, akkor csak a várakozás marad hátra.

купить деревянный стол Украина

  1. vAfotóriporter szerint:

    na ezt gyorsan ki is próbálom, kíváncsi leszek, mikor jelenik meg az arcom a keresési találatok alatt….és hogy mennyi idő múlva frissíti majd a rendszer a profilképem, ha egyszer lesz majd egy a mostaninál jobb
    ,-)))

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes