Megváltozott a nofollow értékelése

A Search Engine Watch és a SEOmoz is érdekes cikket közölt a minap nofollow témában (ez a két angol nyelvű SEO honlap amúgy kötelező olvasmány minden kereső optimalizálónak.) Mindketten azt állítják, hogy a nofollow már nem használható úgy, ahogy régebben: link erősséget nem ad ugyan tovább a meglinkelt lapoknak, de ez a visszatartott linkerő nem is marad meg a honlapon – egész egyszerűen eltűnik.

OK, ez így lehet, hogy ködös, kezdjük a kályhától a nofollow problematikát.

A nofollowt alapvetően a linkspamek kiszűrésére találták fel – hogy a fórumokban, blogkommentekben elhelyezett linkekkel ne lehessen mesterségesen felduzzasztani egy-egy honlap helyezését, PageRank értékét. A nofollow attribútummal ellátott linket elvileg nem követi a Google (tesztek szerint gyakorlatilag igen), viszont valóban nem ad át link erősséget a linkelt oldalnak.

Sokan azonban (én is) arra is használtuk a nofollowt, hogy egy adott honlapon belül kizárjuk a lényegtelenebb oldalakat, beavatkozzunk abba, hogy a PageRank hogyan áramlik a honlapunkon belül: a lényegtelen lapokra ne jusson ebből az erőből, de a valóban fontosak viszont maximális mértékben kapjanak belőle. Valahogy így, mint ezen a képen (via @evisibility.com):

nofollow-1

Egy-egy honlapon rengeteg olyan lap található, ami SEO szempontból felesleges, ráadásul feleslegesen van erősítve: tipikus például egy portálon az Impresszum, a Médiaajánlat, Kapcsolat menüpontok, amik jellemzően a portál minden lapjáról kapnak linket. SEO értéke valójában nincs, de ezeket illik minden lapon feltüntetni.

Nos, Matt Cutts, a Google spam ellenes csapatának a feje egy konferencián bejelentette, hogy a technika innentől kezdve nem úgy fog működni, mint eddig. PageRanket továbbra sem fog átadni egy nofollow link, viszont a megspórolt PageRank nem is fogja a többi lapot erősíteni – a különbség eltűnik, mintha nem is létezne.

Azaz, tegyük fel, volt egy lapod, amin volt 100 db linked. Ha egyik sem nofollows, akkor egy link PageRank/100 erősséget adott tovább minden egyes linkelt lapnak.

Tegyük fel, nofollowztál 50-et, akkor 50 lap nem kapott semmilyen link erőt, a maradék viszont kapott PageRank/50-et, azaz kétszer akkorát, mint idáig.

A mostani rendszerben azonban a normál linkek PageRank/100 link erőt kapnak ismételten.

A SEOmoz ezt egy képpel illusztrálja is:

new-pagerank-and-nofollowAzaz, kb. ugyanott tartunk, mintha nem is nofollowztuk volna a linkeket, sőt!

Mi a megoldás?

A nofollow linkek lecserélése valami kevéssé keresőbarát megoldásra: javascript, flash, whatever. Amitől az anyukád mindig is óvott a SEO kapcsán. 😀

KIEGÉSZÍTÉS – MATT CUTTS videó

Május 28-án szóbakerült a kérdés – etikus-e ez a PageRank sculptingnak nevezett módszer – Matt Cutts szokásos videós válaszainak egyikében. Sajnos – ahogy már azt már Matt esetében megszokhattuk -, a válasz meglehetősen homályos és nem egyértelmű. Mindenesetre azzal “nincs baja” a Googlenek, ha valaki a “Register”, “Login”, “Policy” és társai jellegű linkekre nofollowt kap – de ebből nem továbbra sem derül ki, hogy egyébként ezt a technikát etikusnak tartják-e, avagy sem, valamint az így visszatartott PR-kakaó akkor tényleg eltűnik-e. Az meg, hogy “dolgozz a struktúrán, csinálj jó tartalmat, valamint szerezz bejövő linkeket” – hát, ez fogalmazzunk úgy, eléggé alapfokot jelent ebben a szakmában. 🙂

 1. weinenberger szerint:

  Nem tudom ki hogy van vele, de számomra a nofollow jelző soha nem abban a kontextusban jött elő, hogy most akkor az oldalról kimutató link így nem ad át PR értéket. Hanem összességében megmutattam a bot-nak hogy az oldal amire linkelek számomra fontos így megjelenítem de az összbe ne vegye bele.

  stef

 2. Benbe szerint:

  Ma már megjelent egy tamáskodó cikk is a SEOmoz-on, érdekes felvetésekkel, úgyhogy a nofollow-k leszedésével még érdemes várni.

  Én a honlapomon a címkéket láttam el nofollow-val, mivel semmi szükségem nem volt még 10 000 dinamikus katalógusoldalra, amelyek bármelyikét kihozhatja a kereső, gyakorlatilag véletlenszerűen, találatként, ahelyett, hogy egy tényleges tartalmat adna ki. Ha igaz Matt Cutts nyilatkozatának első olvasata, akkor nem tudom, mit fogok csinálni ezzel, hiszen minden lapról hivatkozva van egy csomó tag.

 3. Sipos Ottó szerint:

  Ebből nekem az jön le, hogy ne is használj nofollows linket, mert ha a fenti példánál maradunk, akkor a followsoknak így x/4 marad, az új módszer szerint, nem x/5.

  Ha ezt blog kommentekre vetítem, akkor jobb letiltani a linkelhetőséget bennük, hogy a magam által készített linkek erősebbek legyenek.

 4. Vidi Rita szerint:

  hát ez érdekes.. nem mondom, hogy tetszik a dolog :))

  mi van akkor, mikor a látogatóim a kommenteknél olyan weblap címeket adnak meg, amik nem is létezőek?

  Ezeket töröljem majd ki, vagy kézzel javítsam, hogy legalább létező lapokra menjen a PR?
  (gondolok itt a “hxxp://megnincsdelesz.hu” meg hasonló okosságokra..)

 5. Miyazaki Jun szerint:

  Kiegészítő idézet SEOmozról:

  “Google is frustrated with PR sculpting and they’re seeing too much of it. Thus, they’re using this messaging to try to stop people from using it as much. If you’re a good SEO and you know what you’re doing and you run the tests, I bet it still works fine. It’s just that Google wants non-advanced webmasters to stop screwing around with their link graph and stay away from excessively using nofollow in ways that hurt indexing and relevance.”

 6. Longhand szerint:

  Kb. 1 éve így van már ez, csak most “jelentették be”.

 7. […] hete pörög a nemzetközi SEO szakma egy témán, amiről már Merras is írt pár napja. ‘Pagerank sculpting is […]

 8. […] Nemrégiben írtam egy postot arról, hogy Matt Cutts, a Google spam ellenes csapatának vezetője elpöttyinte…. Longhand barátom, aki egyik leghozzáértőbb tagja a hazai SEO-szcénának, egy itt egy kommentben megjegyezte, illetve nem sokra rá egy saját blogbejegyzésben is megírta: ez a változás már egy éve így van. És tényleg, Matt Cutts valóban kijelentette, hogy a PageRank algoritmus valóban így működik már egy éve. […]

 9. Tupacko szerint:

  Longhand blogján láttam, hogy te is írtál a témában és nem tudtam megállni, hogy ne olvassam el 🙂 Köszönöm az alapos magyarázatot!

 10. g-easy szerint:

  Nem is értem ezt az egészet. Mi az, hogy visszaerősítem, meg lebutítom. Ha a főlap 6-os, az impresszum, meg 5-ös, akkor utána az impresszum visszalinkeli a főlapot, vissza van adva a teljes érték. Soha nem használtam ilyenre, sőt azt vallottam, minél több oldalamnak van minél magasabb értéke, annál erősebb az egész. De komolyan fogok csinálni egy próbát.. amolyan varsa módjára körbevezetem, mindig lesz két link, abból az egyik mindig nofollow. Ha sikerül létrehoznom egy fekete lyukat, elnyelem vele a világ összes pagerank értékét… elég csak jó sok helyről meglinkelni, ha tényleg eltűnik, egyszer csak el fog fogyni. És ha ezt vezetem tovább, a sok nofollowos oldal általános pagerank csökkenést fog okozni. Nemsokára a “menő” oldal is már csak 2 pr lesz, míg végleg el nem fogy.. RIZSA AZ EGÉSZ!

 11. abc szerint:

  Egyetértek g-easyvel, bár Ti vagytok a mesterek ebben de ez nekem is kamunak tűnik. 1 év alatt senki nem vette észre? Ti akik reggel délben este monitoroztok minden egyes oldalt a sajátokat a megbízásokat a konkurenseket? Csak nekem gyanús ez? Az elmélet, miszerint néhányan észrevették csak titokba tartották.. Na de, a többieknek akik éjjel nappal figyelik a seo “gurukat”, ne vették volna le ezt? Egy ilyen mértékű változtatás még egy kezdőnek is szemet szúrna.
  Elcsöpögtette az infot Matt, persze. Itt erőteljes dezinformálásról van szó szerintem, nem tudtak algót írni a dologra.
  Most viszont az ügyeskedőket beijesztik (feketelyuk elnyeli a PR-t 😀 ), abban bízva hogy a többség felhagy ezzel a módszerrel legalább addig amíg kitalálnak valamit..

 12. abc szerint:

  Még az egyértelmű blackhat technikákat se tudják csak ímmel-ámmal szűrni. Azt is el tudom képzelni hogy a robotok semmit nem tudnak. Sok kis indiai fürkészi a webet éhbérért a googlenek, minket meg etetnek a tökéletes keresőrobotokkal 😀

 13. Kovács János szerint:

  Van erre egy jó megoldás.
  Direkt legyen follow link. A lényege az lenne, hogy amik ezt megkapják az oldalon, az plusz értéket kap annak megfelelően, hogy hány link lett ilyen. Ez egy direkt megoldás, hogy mély oldalak kapjanak plusz értéket.

 14. lauda szerint:

  Az ugyanoda mutató link darabszáma beleszámít az egészbe ? Pl, ha az oldalon 10 db egyforma linket kihelyezek a szövegkörnyezetbe építve.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes