Hazudott a Google, vagy tényleg megváltozott a nofollow?

Nemrégiben írtam egy postot arról, hogy Matt Cutts, a Google spam ellenes csapatának vezetője elpöttyintette egy konferencián: megváltozott a nofollow értékelése. Longhand barátom, aki egyik leghozzáértőbb tagja a hazai SEO-szcénának, egy itt egy kommentben megjegyezte, illetve nem sokra rá egy saját blogbejegyzésben is megírta: ez a változás már egy éve így van. És tényleg, Matt Cutts valóban kijelentette, hogy a PageRank algoritmus valóban így működik már egy éve.

Kevin Newcomb, a Search Engine Watch egyik szakértője elgondolkodott egy picit ezen, és az állítással kapcsolatban négy különböző teóriára jutott, amit meg is szavaztat a fórumban. Most tolmácsolom őt, és iderakok egy poll-r szavazást is, mert kíváncsi vagyok, Ti mit gondoltok a dologról. (Jövő héten majd leírom a kommentek között, hogy én mit szavaztam.)

De előbb lássuk Kevin Newcomb elméleteit:

1.

Matt Cutts igazat mond, egy éve valóban nem működik a PageRank scultingnak nevezett technika. Akik azt hitték, hogy mégis működik, azok egyéb, olyan optimalizálással kapcsolatos változtatásokat is csináltak párhuzamosan, amik javították a helyezéseiket – és azt hitték, hogy a “PageRank dzsúz” irányított áramlása okozta a javuló helyezéseket. De mindenképpen közrejátszottak egyéb SEO-tényezők is. Akárhogy is, gyakorlatilag senki sem vette észre, hogy a belső linkek nofollow-zása immáron egy éve nem egy működőképes technika.

2.

Matt Cutts igazat mond, de valójában egy csomóan észrevették, hogy a technika nem működik. Csak jól tartották a pofájukat, nem írták le sehol, hogy hiábavaló a belső linkek nofollow-val való ellátása. Jól megtartották a szakmai titkaikat, és jót kuncogtak azon, hogy mások egy értelmetlen metódust próbálnak erőltetni.

3.

Matt Cutts ködösít, blöfföl, hogy azt ne mondjuk, kamuzik. A PR sculpting működik továbbra is, és pusztán PR-akció, hogy azt mondják, nem. Azért, mert zavarja őket, hogy működik a technika, de tenni nem tudnak ellene semmit, úgyhogy szájalnak.

4.

A legnagyobb ciki az lenne, ha kiderülne: ez a technika soha nem is működött. És senki nem is vette észre ezt a dolgot.

Szavazz! Te mit gondolsz?

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes