Blogok vs. kereső optimalizálás [Internet Hungary előadás]

Nem akartam volna én előkaparni a tavalyi Internet Hungary-s előadásomat, de még mindig belefutok abba a tényként tálalt urban legendbe, mely szerint: “Csináljunk blogot, mert azt szereti a kereső!”. Sokan hiszik még mindig azt, hogy a blogoknak instant látogatókat hoz a Google, és emiatt mindenképpen érdemes blogot csinálni, hiszen ingyen forgalomról beszélünk.

Ezen blog, amin épp vagyunk, az például pont nem igazolja ezt a tézist: április 27 óta 5% alatti organikus kereső forgalmat hozott – ez középtávon nyilván változni fog, de rövidtávon nem várom azt, hogy a Google.hu-ról fog csillió+1 darab látogató beesni.

Az alább bepakolt prezentáció pont ezt próbálja megvilágítani: egy blog a Google számára épp úgy egy HTML dokumentum, mint bármilyen más honlap a neten. Éppúgy indexeli, rangsorolja, mint bármi mást – nem kap plusz pontot egy blog csak azért, mert blog.

Ami igazság van a mítosz mélyén, az annyi, hogy jópár blog “tudat alatt” is jól van optimalizálva: egy WordPress alap install már önmagában is keresőbarátabb, mint a legtöbb CMS; a jó blogokra reagál a többi blogger is – ami bejövő linkként is megjelenik. Ha pedig blogszolgáltatónál tartod a blogodat, akkor van rá esélyed, hogy eleve valamilyen szinten kereső optimalizált blogot üzemeltetsz.

Ami viszont fontos, hogy blogot nem a keresőknek írunk – a SEO az nem célja a jó blognak, csak eszköze.

 1. nomadia szerint:

  Az, hogy a keresőkből csak 5% látogatód jön, nemcsak azt jelentheti hogy ők nagyon kevesen vannak… Talán csak annyit jelent hogy a keresőhöz képest sokan olvasnak GReaderből, vagy könyvjelzőből, + linkelve vagy csomó blogrollból, nem?

 2. Miyazaki Jun szerint:

  Itt konkrétan kevés, de sokan jönnek más blogokból, ill. rss-ből is.

 3. nomadia szerint:

  Csak azt akartam belőle kihozni, hogy egy seoblog talán nem a legjobb példa itt, mivel elég belterjes a közösség, a seosok általában seos blogokat olvasnak readerből, és nem googleben keresnek rá a seos témákra. (Persze itt magamból indultam ki)

 4. Rabbit szerint:

  Nálam kb. a látogatók harmada jön keresőből, de mivel teljes rss van, sokan csak onnan olvassák.

  Ez úgy csapódik le nálatok, hogy jön az ügyfél, hogy blogot akar, mert azt “szereti a kereső”, vagy hogy? 🙂

 5. Miyazaki Jun szerint:

  @Rabbit: ilyen ügyfél nem volt, ha véletlen fel is merülne ilyen kérdés, akkor vagy én, vagy a kollegáim elmagyaráznák, hogy az nem úgy van.

  Másutt szoktam én ilyen “blogokat szeretik a keresők” jellegű érvelésekbe belefutni.

  OFF: spamszűrőből kellett kihalásznom a kommentedet, azért nem jelent meg idáig.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes